Publicatiedatum: 3 november 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl
Kaasland Friesland (1)
Opschudding door keiharde promotiekaasjes “waarmee je iemand kunt doodgooien”
LEEUWARDEN (NL) – De zoektocht naar de herkomst van de keiharde rode promotiekaasjes van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 op Facebook — de identificatiestickers van de producent ontbraken — resulteerde in vele suggesties in de media én de ontdekking van de leverancier en maker. De Zuivelhoeve in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden en kaasboerderij De Deelen in Tijnje, respectievelijk verkoper en producent, treffen geen blaam, want de kaasjes zijn te lang in het bezit geweest van de CH-organisatie en te laat uitgedeeld aan het publiek.
De “veldkeien” die Albert Hendriks van Friesland Holland 19 september 2015 in de Friesland stand op de 50+ beurs in Utrecht kreeg en later met een Metabo afkortzaag splitste, zijn jonge kaasjes die je binnen twee tot vier weken moet aansnijden. "Als je ze drie maanden laat liggen, kun je er iemand mee doodgooien," zegt kaasmaakster Hendrika de Jong van Kaasboerderij De Deelen in Tijnje in de Leeuwarder Courant van 31 oktober 2015.
De kaasjes zonder herkomstinformatie zijn via de zuivel- en broodspeciaalzaak De Zuivelhoeve in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden aan de reclameafdeling van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 geleverd, schrijft journaliste Saskia van Westhreenen. En daar hebben ze waarschijnlijk te lang in de opslag gelegen met als resultaat “veldkeien”.
De verrassing
Omdat de kaasjes uit de kantoorkoelkast niet met gangbare huishoudelijke apparatuur aan te snijden waren, ook niet met geweld, heeft de baas van Friesland Holland de afkortzaag van zijn meubelmakerij in de minikazen gezet. Daarmee wordt onbehandeld hout gezaagd. Vervolgens heeft hij acht mensen de stukken laten proeven, waaronder een gezondheidswetenschapper en kritische kaasliefhebbers.
“En wat bleek? Voortreffelijke kaas! Alleen een beetje korrelig en zoutig, vond een kaaskenner. Jonge kaas wordt vanzelf oud als je die een tijd laat liggen. Maar waar en hoe lang? Ik heb Friese kaasboeren en winkels om tips gevraagd en twintig websites over kaas doorgespit. Verrassing nummer twee: zeer tegenstrijdige informatie.”
Wakker mens en dier
Hendriks: “De vele reacties per telefoon en mail van kaaskenners, en Wakker Dier, hebben me op een idee gebracht: een duidelijk verhaal over Friese kazen en de exacte herkomst. Ik werk daar nu aan, samen met een kaasboer die zijn kennis naar aanleiding van het verhaal op Facebook ter beschikking stelt. Ik wil helderheid verschaffen én Friese boerenkaas die uitstekende reputatie geven die het verdient. Als je goede kaas maakt schaam je je toch niet om op de kaas en de verpakking te zetten dat jij die kaas hebt gemaakt en hoe? De consumerende toerist is steeds kritischer. Die laat zich niet allerlei souvenirs met een pompeblêd aansmeren. Hij wil weten of de gekochte Friese kaas echt uit Friesland komt en of die kaas van stalmelk of van weidemelk is gemaakt.”
Meer informatie over Friese kazen:
www.friesstreekproduct.nl/nl/streekproducten-food/zuivel/kaas
Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl
Jacob Nauta van kaasboerderij De Wartenster in Warten was een van de velen die reageerden op Albert Hendriks’ kaasverhaal op Facebook. Hij bood voor vakantiebeurzen zijn nieuwste kaas aan, pompeblêdtsiis, naturel jong belegen kaas, gegarandeerd vers en geproduceerd in Warten en dus voor 100% een Fries streekproduct. Info: www.wartenster.nl
Kleine kaasjes, zoals dit verouderde Leeuwarden 2018 kaasje, rijpen snel en moeten daarom eigenlijk binnen twee weken geconsumeerd worden. Na een paar maanden zijn ze zo hard als hardhout en dan heb je een afkortzaag nodig om eetbare stukken te krijgen.
Kleine kaasjes, zoals dit verouderde Leeuwarden 2018 kaasje, rijpen snel en moeten daarom eigenlijk binnen twee weken geconsumeerd worden. Na een paar maanden zijn ze zo hard als hardhout en dan heb je een afkortzaag nodig om eetbare stukken te krijgen.
Friesland is een in de hele wereld vermaard kaasland dat zorgvuldig met zijn reputatie dient om te gaan. Het grootste kaaspakhuis staat er, Frico in Wolvega, en de grootste kaasfabriek, Friesland Campina in Workum. Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Tientallen kaasboeren maken ambachtelijke kazen in vele variëteiten.
Rode kaasjes op de streekproductenmarkt in Drachten, 31 oktober 2015 ter gelegenheid van de opening van de Drachtstervaart en de nieuwe passantenhaven in het centrum. Aukje en Jan Jongsma, franchisenemers van de zuivelwinkelketen Zuivelhoeve, Noorderbuurt 12a in Drachten, verkopen ze onder de merknaam Carillon Tsiis, kaas genoemd naar het grote carillon (foto) vlakbij hun winkel. Ze kosten €6,98 per stuk. De producent is kaasboerderij De Deelen in Tijnje, ook de maker van de bekende Riperkrite Tsiis. ‘Tsiis’ is Fries voor kaas en spreek je uit als het Engelse ‘cheese’, dat ook kaas betekent. Info: www.kaasboerderijdedeelen.nl
Het carillon in het centrum van Drachten.