Zaterdag 10 oktober 2015 10.00-17.00 uur Buitenpost

Proef Friesland in botanische tuin De Kruidhof!

Markt in de Kloostertuin van De kruidhof.
Markt in de Kloostertuin van De kruidhof.
Markt in de Kloostertuin van De kruidhof.

BUITENPOST (NL) – Zaterdag 10 oktober 2015 organiseert Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost (onderdeel van de Markant Friesland Route) haar traditionele en altijd drukbezochte Oogstdag. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Zo is er weer de jaarlijkse Fruitshow van bijzondere oude fruitrassen en een markt met proeverijen, streek- en biologische producten in de Kloostertuin en de kas. Voor kinderen en volwassenen zijn er verschillende workshops en rondleidingen rondom fruit, kruiden en tuinmateriaal.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings, kruidenthee, alle historische Friese zaden, zepen en nog veel meer. Daarnaast is er verkoop van heel veel pompoenen en fruit. Verder is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingsoorten door onder meer de imkerijvereniging.

Lees meer

Publicatiedatum: 1 oktober 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Speciale koffie alleen te koop in museumwinkel De Witte Os

Nieuwe koffie Douwe Egberts: Batavia 1753

Master blender Sipke de Schiffart, vrijwillige smaakmaker van het Jouster museum, gebruikt een authentieke bonenbrander.
Master blender Sipke de Schiffart, vrijwillig smaakmaker van het Jouster museum, gebruikt een authentieke bonenbrander.

JOURE (NL) – Sipke de Schiffart, meester-koffiebrander van Museum Joure, gevestigd in de voormalige koffiebranderij van Douwe Egberts, brandt sinds 30 september 2015 met zijn collega’s een nieuwe koffiespecialiteit: Batavia 1753.

De naam van de nieuwe koffie refereert aan het jaar waarin Egbert Douwes, de zoon van Douwe Egberts, met Akke Thijssens het huidige winkeltje in koffie, thee en andere koloniale waren begon in de Midstraat, midden in Joure. De 'specialty' wordt in kleine hoeveelheden in het museum gebrand en vanaf 1 oktober 2015 in de DE-museumwinkel De Witte Os verkocht. Het betreft een traditioneel gebrande 100% arabica-koffie uit Java, gebrand met een authentieke Probat koffiebrander. De Witte Os verkoopt ook andere soorten koffie, theeën en nostalgische genotsmiddelen als snoep.

Lees meer

Publicatiedatum: 28 september 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Dringend plukkers en fans van Fries streekproduct gezocht op zaterdag 3 oktober 2015

Fryske Frucht organiseert pluk- en oogstfeest én wedstrijd ‘lekkerste Friese appelgebak’

Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.
Van deze hoogstamappels worden het lekkerste Friese appelgebak en de heerlijkste appelsap gemaakt.

SUMAR (NL) – Zaterdag 3 oktober 2015 van 10.00 tot 18.00 uur vindt het ‘Fryske Frucht Plukfeest’ plaats bij Kenniscentrum voor Friese rassen ‘ It Griene Nêst’ in het Friese Sumar. Stichting Fryske Frucht wil dan circa 2000 kg biologische appels uit de hoogstamboomgaard van het kenniscentrum plukken om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap van te laten maken voor het komende oogstfeest in november. Fryske Frucht is op zoek naar plukkers om deel te nemen aan het feest en roept daarom iedereen op om mee te helpen.

Stichting  Fryske Frucht in Heerenveen heeft de ambitie om in de Friese Wouden 3000 appelbomen van met name oude Friese rassen te (laten) planten. Door er een economische activiteit aan te koppelen, waaronder het laten maken van een appelsap, kan dit Friese erfgoed behouden worden. Evenementen als het pluk- en oogstfeest die Fryske Frucht samen met anderen organiseert, moet de bekendheid van de oude Friese appelrassen en de mogelijkheden ervan voor het voetlicht brengen. Stichting Wrâldfrucht, die zich via het Keurmerk Wâldpyk bezig houdt met het stimuleren van streekeigen economische ontwikkelingen in De Wâlden, steunt de activiteiten van Fryske Frucht.

Lees meer

Publicatiedatum: 18 september 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

‘Proef Friesland’, viertalig zakboekje met 225 adressen van makers van Friese streekproducten en boerderijwinkels

Eerste fles Frysk Landbier
met bierpul en boekje voor oud-gedeputeerde
Jannewietske de Vries

Ester Osinga (links), bedrijfsleider van de Friese Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward, overhandigt de overal ter wereld Friesland promotende PvdA-politica Jannewietske de Vries de eerste fles Frysk Landbier met exclusieve glazen bierpul en het boekje ‘Proef Friesland’, het eerste Friesland Pocket met alle producenten en verkooppunten van Friese streekproducten.
Ester Osinga (links), bedrijfsleider van de Friese Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward, overhandigt de overal ter wereld Friesland promotende PvdA-politica Jannewietske de Vries de eerste fles Frysk Landbier met exclusieve glazen bierpul en het boekje ‘Proef Friesland’, het eerste Friesland Pocket met alle producenten en verkooppunten van Friese streekproducten.
Ester Osinga (links), bedrijfsleider van de Friese Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward, overhandigt de overal ter wereld Friesland promotende PvdA-politica Jannewietske de Vries de eerste fles Frysk Landbier met exclusieve glazen bierpul en het boekje ‘Proef Friesland’, het eerste Friesland Pocket met alle producenten en verkooppunten van Friese streekproducten.

BOLSWARD (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland gaat meer hoogwaardige Friese producten inzetten om Friesland internationaal in beeld te brengen als Europa’s meest veelzijdige vakantiebestemming. De succesvolle samenwerking met e-bike producent Batavus voor de bevordering van het fietstoerisme in Friesland krijgt een zusje: Frysk Landbier. Het nieuwe in Elfstedenstad Bolsward traditioneel gebrouwen bier is verrijkt met een zakboekje over Friese streekproducten. Er zijn plannen voor meer vormen van joint-promotion.

Bedrijfsleider Ester Osinga van de Friese bierbrouwerij in Bolsward, waar Frysk Landbier wordt gebrouwen, overhandigde donderdag 17 september 2015 in de brouwerij de eerste fles met bierpul en mini-pocket over Friese streekproducten aan oud-gedeputeerde Jannewietske de Vries.

“Als bedankje,” zegt Friesland Holland-directeur Albert Hendriks. “De altijd enthousiaste, gedreven en door en door Fryske mevrouw De Vries heeft als Friese gedeputeerde voor o.a. toerisme en financiën van juni 2007 tot juni 2015 in hoge mate bijgedragen aan de toenemende internationale bekendheid van Friesland als unieke vakantiebestemming én als aanbieder van hoogwaardige en duurzame producten en diensten op recreatief gebied.”

“Met de overhandiging van de eerste fles Frysk Landbier met toebehoren bedanken we haar voor haar onophoudelijke inzet voor de bevordering van het toerisme in Friesland. Dank voor het bevaarbaar maken van heel Friesland voor pleziervaartuigen, het elektrisch varen, het te voet en per fiets verkennen van Friesland via nieuwe routes, de promotie van streekproducten en last-but-not-least het veroveren van de titel Leeuwarden European Capital of Culture 2018. Deze verworvenheden maken het voor Friese recreatie- en horecaondernemers mogelijk zich internationaal krachtiger te manifesteren en te voldoen aan de wens van de hedendaagse toerist om in korte tijd veel te beleven onder aangename omstandigheden.”

Lees meer

De energiedrank van Friesland nu te koop bij fietshotels en VVV

Frysk Fietsbier: alcoholvrije én limonadevrije tegenhanger van Radler

Vorstelijk genieten van Frysk Fietsbier in Oranjewoud, vroeger de buitenplaats van de Oranje-Nassaus. Meer info: www.goudenfriesewouden.nl
Vorstelijk genieten van Frysk Fietsbier in Oranjewoud, vroeger de buitenplaats van de Oranje-Nassaus. Meer info: www.goudenfriesewouden.nl
Vorstelijk genieten van Frysk Fietsbier in Oranjewoud, vroeger de buitenplaats van de Oranje-Nassaus. Meer info: www.goudenfriesewouden.nl

BOLSWARD (NL) – Bier als sportdrank voor fietsers en als promotiemiddel om het fietstoerisme in Friesland te bevorderen. Dat is Frysk Fietsbier, een alcoholvrij én limonadevrij pilsbier van het bureau voor toerisme Friesland Holland dat gebrouwen wordt bij Us Heit in bier-, berenburg- en whiskystad Bolsward.

Een 4-pack traditioneel gebrouwen maltbier (Fries bronwater, gerstemout, hop en biergist) met een dik vijftalig Fries vakantiepaspoort (een mooi informatieboekje over de provincie Fryslân) is voor €7,95 onder andere verkrijgbaar bij de VVV van Harlingen (Grote Bredeplaats 12; Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 10.00-17.00, koopzondagen 12.00-16.00 uur), de VVV van Leeuwarden (Sophialaan 4; Openingstijden: maandag 12:00-17.00 uur; dinsdag tot en met vrijdag 09.30-17.00 uur; zaterdag 10.00-16.00 uur) en bij het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega (Hoofdstraat West 38; Openingstijden maandag tot en met vrijdag 09.00-17.00 uur).

Lees meer

Friezen hebben eigen kaasmeisje: Frau Wietske

Streekproducten worden dé attractie van Friesland

Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.
Frau Wietske, het kaasmeisje van Fryslân, met de populaire Friese mosterdkaas van kaasboerderij Johannahoeve in Ryptsjerk.

WOLVEGA (NL) – Streekproducten, food en non-food van het Friese land, streekgerechten, winkeltjes en lokale markten met streekproducten. Ze hebben in de visie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de potentie om dé topattractie van de provincie Fryslân te worden. De Friezen zetten Frau Wietske in, het zusje van het Hollandse kaasmeisje Frau Antje, om Duitsers te lokken, maar straks ook Chinezen.

Na een inventarisatie door directeur Albert Hendriks blijken in Friesland veel meer producenten van regionale producten te zijn dan direct zichtbaar.
“En ook heel bijzondere, zoals een hippe klompenmakerij in Kimswerd die artistieke sandalen, Fryskes, maakt. Of een wijngaard in Egypte, een buurtschap in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, het noorden van zanderig en bosrijk Oost-Friesland. Nog een verrassing: turfgebak en molenkoek, gebakken door de buurvrouw van de molenaars van De Rietvink, midden in het moeras de Rottige Meente bij Wolvega.”

Lees meer

Publicatiedatum: 19 januari 2015

Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak in 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Hier horen natuurlijk vele bijzondere activiteiten, evenementen en leuke acties bij.

Wil jij hiervan op de hoogte blijven?
Volg Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak dan ook op
www.lwdsmaakstad2015.nl, Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr en Youtube.

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nieuwe voorkeurspelling Friese taal binnenkort op internet

‘Droege woarst’ wordt ‘drûge woarst’!

Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking.
Frieslands meest markante kok, Willem Schaafsma (links), de patron cuisinier en eigenaar van streekproductenrestaurant Eindeloos in Leeuwarden, proeft hier op het veenweidebedrijf van Steven en Klaziena van der Zee (midden en rechts) in Rohel van Friese “drûge woarst” met 100% kalfsvlees. Daarin zitten kruiden die gebruikt zijn voor het maken van Weduwe Joustra Beerenburg. Schaafsma, topkok in vermaarde restaurants en boerenzoon, betrekt bijna alle ingrediënten voor zijn gerechten rechtstreeks van boeren, vissers en tuinders. Hij bezoekt ze regelmatig om een selectie te maken uit wat beschikbaar is voor verwerking. Info: www.restauranteindeloos.nl en www.weduwejoustra.nl en www.friesveenweidevlees.nl

LEEUWARDEN (NL) – De Friese taal leeft en gaat met de tijd mee. Provinciale Staten van Fryslân, het Friese parlement, zullen naar alle waarschijnlijkheid volgende week goedkeuring verlenen aan Taalweb, het nieuwe digitale ‘Groene Boekje’ voor het Fries. Aan de website is ook een vertaalmachine verbonden, een zogenaamde ‘oersetter’.

‘Droege woarst’, van Weidenaar uit Dokkum bijvoorbeeld, wordt vanaf 1 januari 2015 bij voorkeur geschreven als ‘drûge woarst’. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, eigenaar van de grote streekproductensite www.friesstreekproduct.nl en ook ontwikkelaar van nieuwe lokale producten, gebruikt de nieuwe spelling ‘drûge woarst’ al, onder andere voor de promotie van nieuwe kalfsdrogeworst van boer en veenweidevleesverkoper Steven van der Zee in Rohel aan het Tjeukemeer. Er zijn beerenburgkruiden van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek in verwerkt.

Lees meer

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

Lees meer

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015

Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015
 

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015. Dit maakte de landelijke Stichting Week van de Smaak bekend. “Wij zijn lovend over de plannen, de presentaties, de heerlijke smaken van Fryslân en het grote enthousiasme en medewerking van de initiatiefnemers, Friese koks, Friese streekproducenten, organisaties, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. We zien dan ook uit naar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015!”, aldus René de Bruin van de stichting Week van de Smaak.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Aan de Waddenkust is alles anders

Oranjekoek van Bremer: Da’s andere koek!

Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.
Sanne Ronner uit Ferwert (links, 18 jaar, studente design) en Marlies Douwes (17 jaar, HAVO 5-leerling uit Blija) weten het: de oranjekoek van bakker Bremer is altijd goed voor complimenten. De dames hebben een bijbaantje in het restaurant van Seedykstertoer in Marrum.

HALLUM (NL) – De ene oranjekoek is de andere niet. De smaken van Fryske Oranjekoeke, een typisch Friese lekkernij, verschillen per bakker en streek enorm.

Dat ontdek je als gast van activiteitenboerderij Seedykstertoer in Marrum. De daar bij de koffie geserveerde oranjekoek smaakt heel anders dan elders in Friesland: aanzienlijk minder zoet en natuurlijker. Geen glazuur- , plaat- en straatwerk van een grote seriebakker, maar zorgvuldig samengesteld ambachtelijk gebak van bakkerij Bremer uit Hallum.

Lees meer

Hoofdinspecteur GaultMillau-gids 2015 kritisch: “Nederlandse gastronomie staat in parkeerstand”

Het Ambacht in Heerenveen opmerkelijkste en duurzaamste restaurant van Nederland!

Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen
Het Ambacht is gehuisvest in een voormalige technische school in Heerenveen

HEERENVEEN (NL) – Henk Markus’ restaurant Het Ambacht aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is door de culinaire hotel-restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot duurzaamste restaurant van Nederland. Het Friese toprestaurant wekt zelf geothermische energie op, verwerkt biologische ingrediënten uit de eigen kruidentuin en van diverse leveranciers in de buurt, vis uit de Friese meren en de Waddenzee en is ook nog eens heel sociaal.

Jaarlijks worden er onder leiding van Markus tien tot vijftien horecaprofessionals opgeleid. “Het Ambacht is een bijzonder restaurant”, aldus de jury. Het Ambacht kookt met streekproducten, maar voert een internationale, deels mediterrane keuken.

Lees meer

Streekmarkt op duurzame Friese rundveehouderij Fjouwerhûsterpleats in Rohel (Zuid-Friesland)

Zaterdag 8 november dag van de smaak aan oever Tjeukemeer met topkoks!

Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.
Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.
Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.

ROHEL/VIERHUIS (NL) – Op zaterdag 8 november 2014 organiseren Landwinkel Vierhuis en activiteitenboerderij Fjouwerhûsterpleats, Vierhuisterweg 29 in Rohel, een dag vol gezelligheid en smaak. Het landfeest, waaraan diverse Friese horecabekendheden deelnemen, begint om 10.00 uur. De dag wordt besloten met een groots streekdiner in de boerderij: vier gangen voor slechts €17,50.

Boerderijwinkel Landwinkel Vierhuis is naast veehouderij Fries Veenweidevlees een onderdeel van boerderij Fjouwerhûsterpleats. Het bedrijf van Steven en Klaziena van der Zee-Oenema is een duurzaam vleesveebedrijf met rundvee, varkens, schapen en kippen. Het vlees wordt verkocht onder de naam Fries Veenweidevlees.

Lees meer

Het gezondste kerstpakket

Frysk Fietsbier met unieke lunchkoeltas, boek over Elfsteden en Fries paspoort

Frysk Fietsbier met unieke lunchkoeltas, boek over Elfsteden en Fries paspoort
Frysk Fietsbier met unieke lunchkoeltas, boek over Elfsteden en Fries paspoort

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, heeft speciaal voor zijn Frysk Fietsbier een multifunctionele koelschoudertas laten maken. De tas is tevens de luxe verpakking van het Elfstedentocht Startpakket dat nu voor 60 euro te bestellen is door bedrijven, overheden en organisaties. De consumentenwaarde is 100 euro.

Lees meer